Pagina's

donderdag 10 januari 2013

Gemakkelijke bonenschotel voor twee dagen (foto's volgen nog)


Op verzoek van diverse vriendinnen, bij deze het recept van mijn gemakkelijke bonenschotel voor twee dagen.

Ik maak hem geen twee keer hetzelfde. Ik kijk wat ik nog heb in mijn voorraad, of naar wat er in de aanbieding is en naar waar ik trek in heb. Ik voeg mijn ingrediënten eigenlijk altijd uit de losse pols toe dus de precieze hoeveelheden beschrijven was nog niet eens zo makkelijk! 
Deze hoeveelheid is voor ons als gezin van twee volwassenen en twee jonge kinderen (allen behoorlijke eters) ruim voldoende. Het restant van dag één giet ik meestal gelijk in de ovenschotel. Dit gaat dan (afgedekt) in de koelkast. Zo kan het best één of twee dagen blijven staan. Op dag twee hoef ik dan alleen maar de aardappelpuree te maken (ook zó gepiept!), op de bonen te scheppen en in de oven te zetten. 
En omdat ik niet hou van restjes verspillen: als ik nog oude aardappels heb die op moeten, of aardappels over heb van een andere maaltijd, dan maak ik daar natuurlijk puree van. Het restje chips (dat zeer zelden overblijft) kan je klein maken en over de puree strooien en die paar champignons van mijn moeder of van gisteren, die maak ik klein en roer ik nog voor de puree door de bonen.

Dus ik zou zeggen; experimenteer en eet smakelijk!

Oja! Ga je dit maken? De vakjes kan je per ingrediënt en per stap afvinken, lekker makkelijk! En ik zou het leuk vinden als je laat weten hoe je het vond, of welke variatie jij hebt bedacht.


DAG 1

Benodigdheden:
□ grote hapjespan of braadpan
□ groot blik bruine bonen
□ blik kidneybonen (evt. in chilisaus)
□ blik maïs
□ blik tomatenstukjes
□ 2 grote of 3 kleine paprika's
□ 2 uien
□ 1 salamiworst
□ ongeveer 300 gram gehakt
□ Taco chips
□ Worcestershire sauce

Bereiding:
□ Snij de salami in stukjes en bak deze samen met gehakt totdat het gehakt gaar is.
□ Snij de paprika's en uien in stukjes.
□ Schep het vlees uit de pan maar bewaar het vet.
□ Bak de paprika en uienstukjes in het vet van het vlees.
□ Voeg als de groenten gaar zijn de bonen, maïs, tomaten en het vlees toe.
□ Voeg ongeveer een eetlepel Worcestershire sauce toe en evt. extra kruiden.
□ Goed doorwarmen, opdienen met de chips.

Variatie:
Zijn de witte bonen in de aanbieding? Heb je nog een pot kapucijners in de kast? Hou je niet van maïs, maar ben je wel gek op linzen? Maakt niet uit, alles kan!
Maar ook met het vlees kun je variëren, geen gehakt, maar spekjes, geen salami, maar ham.... Varieer naar hartenlust en smaakt!

Kruiden:
Hou je niet van pittig, hou het dan zo. Door het bakken van de salami krijg je al een beetje pit in het eten. Zout is ook niet nodig door de salami. Gebuik je geen salami of wil je graag meer pit in je eten, een flinke scheut chilisaus of wat chilipoeder maken het pittig. Een beetje gemberpoeder en/of kaneel zijn ook heerlijk!

DAG 2

Benodigdheden:
□ grote ovenschaal
□ aardappelpuree voor ovenschotel, twee zakjes
□ geraspte kaas
□ mosterd, ongeveer een eetlepel

Bereiding:
□ Giet de bonenschotel in de ovenschaal.
□ Giet het benodigde water in een kom en voeg daar de mosterd aan toe.
□ Volg de instructie op het pakje.
□ Roer de geraspte kaas door de puree.
□ Schep de puree op de bonen, hou de afwerking grof voor een krokantere korst.
□ Zo'n 20 minuten op 200°C en klaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Laat je een berichtje achter? Leuk!