Pagina's

vrijdag 4 mei 2012

Prei-champignontaart

Ik had veel prei, ik had een doos champignons en een restje gerookte kipfilet.... Even dacht ik aan prei soep maar het werd een taart! En hij was lekker.... zo lekker dat hij al bijna op was eer ik mijn camera had gepakt dus jullie moeten het doen met een punt in plaats van de hele taart...


En het recept?
Voor het deeg: 4 delen bloem, 1 deel olie, 1 deel water. Ik gebruikte deze beker van Ikea

KALAS Beker IKEA Stapelbaar; neemt weinig plaats in om op te bergen. Kunststof; duurzaam materiaal, vaatwasserbestendig en geschikt voor de magnetron.
en nam twee bekers bloem, een halve beker olie en een halve beker water. Ik gebruikte een springvorm Ø28 en de hoeveelheid deeg kwam goed uit. Wil je een hogere taart, dan moet je of een kleinere vorm nemen, of meer deeg maken. Voor de smaak deed ik een snufje zout en wat Italiaanse kruiden door het deeg. Alles goed doorkneden tot een bal, de springvorm bekleden (of je hem eerst in wilt vetten mag je zelf bepalen) en de bodem blind bakken in de oven. Ik had de oven op stand 4 (gasoven) en liet de bodem daar een ongeveer een kwartier instaan. Ik kijk meestal niet zo naar tijd, maar naar het eten. Ik haalde de bodem uit de oven toen hij stevig werd maar nog niet door en door 'droog' en hard was. Dit blind bakken doe je zodat het deeg niet zacht en zompig gaat worden door de vulling.

Voor de vulling: ik nam 4 stronken prei, in ringen, in een wok (geen echte, maar zo een met platte bodem), kneep boter erbij en zacht opzetten. Daarna champignons in grove stukken erbij (dan heb je lekker wat bite in de taart) en de kipfilet in blokjes. Wat zout en witte peper erbij en rustig laten doorwarmen. De prei wordt dan mooi zacht maar blijft fris groen.

Voor het eimengsel: 3 eieren, een lepel mosterd, een flinke scheut worcestersaus en 1/3 tot half bakje roomkaas flink opkloppen.

Dan de vulling op de bodem scheppen, het eimengsel eroverheen gieten en de vulling een beetje 'schuiven' zodat het mengsel goed tussen de vulling kan lopen. Ik had helaas geen parmezaan of andere pittige kaas dus er gingen plakjes jonge kaas over met wat Italiaanse kruiden. Dit was meer voor de sier, echt veel smaak gaf het niet.
Daarna heeft de taart ongeveer 3 kwartier in de oven gestaan op stand 2. Dit kan veel korter, maar mijn lief komt rond zes uur thuis en daar had ik op ingezet. 

We vonden hem erg lekker en gaan deze taart zeker nog eens maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Laat je een berichtje achter? Leuk!